Despre noiContact
Despre noiContact

Un meniu in care poti afla institutia sau firma dorita

Articolele voastre intr-un calendar bine organizat

https://evenimente-now.com/

Evenimentele orasului Oradea intr-un calendar bine organizat

Exploreaza cu noi acum

Universitati din Oradea

Universitatea din Oradea, Universitatea Agora, Universitatea Crestina Partium, Universitatea Emanuel


Oradea dispune de 4 centre universitare:

1. Universitatea din Oradea – institutie publica de invatamant superior,moderna care se situeaza in topul 20 a celor mai importante universitati din Romania. evz.ro
2. Universitatea Agora – institutie academica privata acreditata prin Legea nr.59/2012.
3. Universitatea Crestina Partium – institutie educationala superioara, privata, cu predare in limba maghiara.
4. Universitatea “Emanuel” din Oradea – institutie academica, privata, baptista.

1. Universitatea din Oradea

Scurt Istoric si prezentarea facultatilor
Scurt Istoric


La sfarsitul secolului al XVIII-lea pe data de 17 Martie a anului 1780 a inceput a se intemeia, Academia Regala Catolica de Drept din Oradea (Nagyváradi Királyi Katolikus Jogakadémia), fondata de Maria Tereza a Austriei, avand doar bazele unei facultati de filozofie, iar ulterior pe data de 17 iunie a anului 1788 fiind completata cu facultatea de drept. Una dintre cele mai vechi facultati, nu doar in prelargul Romaniei actuale dar si pe un spatiu intins a rasatirului European.

In anul 1921 Facultatea de Drept fiind obligata sa schimbe limba de predare de la cea maghiara la cea ramana, sub sanctiunea interzicerii functionarii institutiei, astfel in anul 1923 prin intemeierea celor doua Academii Teologice, viata universitara oradeana adopta noi dimensiuni.

Academia de Drept din Oradea impreuna cu cele doua Academii Teologice au fost doar la un pas pentru integrarea unei Facultati de Litere, pentru indeplinirea unor aspiratii mai vechi de intocmire a unei universitati a Crisanei la Oradea doar ca in anul 1934 din circumstante peste care se trece repede cu vederea, nucleul universitar din Oradea se destrama astfel Facultatea de Drept este desfiintata si transferata la Cluj Napoca, desi avand un secol si jumatate de activitate neintrerupta.

In anul 1963 pe 1 Octombrie, dupa 3 decenii de la desfiintarea Academiei de Drept printr-un Ordin al Ministerului Invatamantului, la Oradea are loc infiintarea unui Institut Pedagogic de 3 ani, menit sa completeze lipsa de cadre didactice din invatamantul de cultura generala. Noua instituţie de învăţământ superior orădean îşi începe activitatea cu două facultăţi: filologie şi matematică-fizică, la care se mai adaugă in urmatorul an, Facultatea de Istorie-Geografie şi cea de Educaţie Fizică.

Odata cu trecerea timpului, pana acum doua decenii, datorita unei politici educationale eronate, la inceputul anului 1983, specializarile didactice si umaniste isi restrang activitatea, astfel dintr-o institutie de invatamant prospera, ramane un institut de subingineri afiliat Institutului Politehnic din Cluj Napoca.

In luna mai a anului 1990 printr-un decret al guvernului roman se infiinteaza Universitatea Tehnica numita ulterior Universitatea din Oradea – pe temelia puternica a unor prestigioase traditii universitare oradene din secolul al XVIII-lea.

O reparatie culturala si stiintifica de mult dorita iar visul atator generatii de intelectuali bihoreni, realizandu-se.

“Cât pentru viitor dorința tuturor românilor de bine este ca la Oradea să se înființeze o universitate completă, ale cărei lumini să străbată întreaga graniță de vest a României”, exprimat limpede de un istoric al instituțiilor culturale din municipiul Oradea și județul Bihor.

Arhiva – Universitatea din Oradea

Fa parte din ea
Despre noiContact