Despre noiContact
Despre noiContact

Universitati din Oradea

Universitatea din Oradea, Universitatea Agora, Universitatea Crestina Partium, Universitatea Emanuel


Oradea dispune de 4 centre universitare:

1. Universitatea din Oradea – institutie publica de invatamant superior,moderna care se situeaza in topul 20 a celor mai importante universitati din Romania. evz.ro
2. Universitatea Agora – institutie academica privata acreditata prin Legea nr.59/2012.
3. Universitatea Crestina Partium – institutie educationala superioara, privata, cu predare in limba maghiara.
4. Universitatea “Emanuel” din Oradea – institutie academica, privata, baptista.

1. Universitatea din Oradea

Scurt Istoric si prezentarea facultatilor
Scurt Istoric

La sfarsitul secolului al XVIII-lea pe data de 17 Martie a anului 1780 a inceput a se intemeia, Academia Regala Catolica de Drept din Oradea (Nagyváradi Királyi Katolikus Jogakadémia), fondata de Maria Tereza a Austriei, avand doar bazele unei facultati de filozofie, iar ulterior pe data de 17 iunie a anului 1788 fiind completata cu Facultatea de Drept. Una dintre cele mai vechi facultati, nu doar in prelargul Romaniei actuale dar si pe un spatiu intins a rasatirului European.

In anul 1921 Facultatea de Drept fiind obligata sa schimbe limba de predare de la cea maghiara la cea ramana, sub sanctiunea interzicerii functionarii institutiei, astfel in anul 1923 prin intemeierea celor doua Academii Teologice, viata universitara oradeana adopta noi dimensiuni.

Academia de Drept din Oradea impreuna cu cele doua Academii Teologice au fost doar la un pas pentru integrarea unei Facultati de Litere, pentru indeplinirea unor aspiratii mai vechi de intocmire a unei universitati a Crisanei la Oradea doar ca in anul 1934 din circumstante peste care se trece repede cu vederea, nucleul universitar din Oradea se destrama astfel Facultatea de Drept este desfiintata si transferata la Cluj Napoca, desi avand un secol si jumatate de activitate neintrerupta.

In anul 1963 pe 1 Octombrie, dupa 3 decenii de la desfiintarea Academiei de Drept printr-un Ordin al Ministerului Invatamantului, la Oradea are loc infiintarea unui Institut Pedagogic de 3 ani, menit sa completeze lipsa de cadre didactice din invatamantul de cultura generala. Noua instituţie de învăţământ superior orădean îşi începe activitatea cu două facultăţi: filologie şi matematică-fizică, la care se mai adaugă in urmatorul an, Facultatea de Istorie-Geografie şi cea de Educaţie Fizică.

Odata cu trecerea timpului, pana acum doua decenii, datorita unei politici educationale eronate, la inceputul anului 1983, specializarile didactice si umaniste isi restrang activitatea, astfel dintr-o institutie de invatamant prospera, ramane un institut de subingineri afiliat Institutului Politehnic din Cluj Napoca.

In luna mai a anului 1990 printr-un decret al guvernului roman se infiinteaza Universitatea Tehnica numita ulterior Universitatea din Oradea – pe temelia puternica a unor prestigioase traditii universitare oradene din secolul al XVIII-lea.

O reparatie culturala si stiintifica de mult dorita iar visul atator generatii de intelectuali bihoreni, realizandu-se.

“Cat pentru viitor dorinta tuturor romanilor de bine este ca la Oradea sa se infiinteze o universitate completa, ale carei lumini sa strabata intreaga granita de vest a Romaniei”, exprimat limpede de un istoric al institutiilor culturale din municipiul Oradea si judetul Bihor.

Arhiva – Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea


Pregatirea si educatia academica oferita studentilor se desfasoara in cadrul a 15 facultato, unde, printr-o gama variata de programe de studii de licenta, master, doctorat si cursuri postuniversitare se ofera un pachet complet de instruire in invatamantul superior. Universitatea din Oradea a incheiat relatii internationale cu 352 de institutii din 39 de tari. Calificativul acordat de către ARACIS: GRAD DE INCREDERE RIDICAT

Facultatea de Drept


In anul 1780 a fost înfiintata la Oradea Academia de Drept, una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior din Romania. In anul 1997-1998 facultatea a aderat la Sistemul European al Creditelor Transferabile, in concordanta cu care s-a elaborat planul de invatamant, menit sa asigure studentilor posibilitatea de a studia si in alte centre universitare din tara si strainatate.

Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii


Se distinge la nivelul învatamantului superior prin diversitatea specializarilor propuse: Istorie, Relatii Internationale, Stiintele Politice si Stiintele Comunicarii. Studentii facultatii noastre au parte de un curriculum universitar adaptat cerintelor europene si au sansa sa devina adevarati profesionisti.

Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei


Misiunea este de a forma specialisti cu pregatire superioara, ingineri, cu cunostinte stiintifice, abilitati si deprinderi la nivelul performantelor europene si internationale in concordanta cu cerintele economiei de piata si noilor tehnologii.

Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura


Constructori, edilitaristi, ingineri cadastru si arhitecti construiesc impreuna viitorul. Facultatea formeaza specialisti in domeniile: inginerie civila, inginerie geodezica, si arhitectura. Urmand aceasta facultate iti vei construi o cariera de succes. La terminarea facultatii vei avea variante de angajare foarte variate.

Facultatea de Medicina si Farmacie


Facultatea a fost infiintata in anul 1991, avand o experiență de peste 25 de ani si ofera programe de studii la nivel de licenta, master, doctorat, rezidentiat precum si de formare medicala continua, in domeniile: medicina, medicina dentara si farmacie.

Facultatea de Arte


Formeaza profesionisti in domeniul muzicii si artelor vizuale, cu aplicare in directiile pentru care s-au dezvoltat programe de studii, dar si pentru directii noi care pot fi accesate folosind baza de cunostinte acumulate pe parcursul anilor de studiu,la nivel conceptual si professional.

Facultatea de Litere


Studiile universitare filologice au o traditie de 54 de ani la Oradea, fiind infiintate in 1963, in cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani. In prezent, in cadrul facultatii studentii pot alege diverse combinatii intre specializarile limba si literatura romana, limba si literatura engleza, limba si literatura franceza si limba si literatura germana.

Facultatea de Geografie, Turism si Sport


Formarea specialistilor cu pregatire superioara in domeniile Geografie, Stiinta Mediului, Educatie Fizica, Sport si Kinetoterapie. Paleta oportunitatilor profesionale pe care le vizeaza specializarile facultatii include profesii ce acopera invatamantul, specialisti in mediu, agenti de turism, agenti in planificare teritoriala, antrenori si kinetoterapeuti.

Facultatea de Inginerie Energetica si Management Industrial


Peste 500 de studenti frecventeaza in acest moment cursurile facultatii noastre, beneficiind de competentele profesionale deosebite ale corpului profesoral ce totalizeaza 40 de cadre didactice universitare, la care se adauga 6 cadre didactice auxiliare sau nedidactice.

Facultatea de Inginerie Manageriala si Tehnologica


Misiunea generala a facultatii, specifica invatamantului superior tehnic, este de educatie prin formarea de ingineri si de cercetare stiintifica in domeniile pe care le gestioneaza: Inginerie si management, Ingineria autovehiculelor, Inginerie industriala, Robotica, Mecatronica.

Facultatea de Stiinte Economice


Facultatea implinește in anul 2017, 26 de ani de invatamant superior economic oradean. Facultatea de Ştiinţe Economice s-a dezvoltat continuu pe fundamentul celor sapte domenii de studiu: Administrarea afacerilor, Contabilitate, Economie, Finante, Management, Marketing, Relatii economice internationale

Facultatea de Stiinte


A fost înfiintata in cadrul Universitatii din Oradea in 1995. Facultatea si-a castigat un prestigiu recunoscut in tara si in strainatate, prin valoarea corpului profesoral, prin buna pregatire profesionala a absolventilor sai, prin nivelul ridicat al cercetarii stiintifice in domeniul stiintelor fundamentale (Matematica, Fizica, Biologie, Chimie, Informatica), toate acreditate sau autorizate

Facultatea de Protectia Mediului


Prima facultate de acest fel din Romania, a fost infiintata in anul universitar 1993-1994. Specializarile noastre sunt acreditate sau autorizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si sunt in masura sa asigure pregatirea unor specialisti in agricultura, silvicultura, industria forestiera si alimentare in partea de vest a Romaniei.

Facultatea de Stiinte Socio-Umane


Facultatea are in structura sa trei departamente: Departamentul de Psihologie, Departamentul de Sociologie – Asistenţa Socială si Departamentul de Stiinte ale educaţiei. Cele trei departamente coordonează 6 programe de studii la nivelul studiilor de licenţa: Psihologie, Asistentă Sociala, Sociologie, Resurse Umane, Psihopedagogie speciala, Pedagogia invatamantului primar si prescolar.

Facultatea de Teologie Ortodoxa “Episcop Dr. Vasile Coman”


Facultatea isi desfasoara activitatea in conformitate cu procesul de la Bologna, la urmatoarele specializari: Teologie Ortodoxa Pastorala si Teologie Ortodoxa Asistenta Sociala. Absolventii vor putea profesa in domenii de suflet ca preot, profesor de religie sau asistent social.